Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam doet breed onderzoek naar veel aspecten van de Nederlandse delta. Er wordt onderzoek gedaan naar de gezondheid van stroompjes en bosbeekjes door te kijken naar de dieren die er leven, en er wordt gekeken naar de giftige stoffen die in alle wateren zitten. Een belangrijk deel van het onderzoek richt zich ook op het Markermeer en IJsselmeer. Omdat het Markermeer en IJsselmeer door de mens gemaakte ecosystemen zijn, zijn het zeer interessante onderzoeksobjecten. Vooral omdat er steeds meer van dit soort mens-gemaakte meren bij komen. Er zijn natuurlijk veel aspecten van het Markermeer die invloed hebben op het ecosysteem. Zo heb je natuurlijk de bodem, die veel invloed op het meer uitoefent, omdat het meer ondiep is. Het water zelf, waarin nu veel algen groeien. De vele beesten, waaronder insecten, vogels en (migrerende) vissen. Het vele vaarverkeer dat ervoor zorgt dat de bodem wordt omgewoeld. En dan heb je tegenwoordig ook nog een nieuw project in het Markermeer: de Markerwadden. Dit zijn zandeilandjes die men in 2016 heeft geplaatst in het oosten van het meer. Men hoopt dat hier planten gaan groeien, en dat de eilanden nieuwe vogels en vissen aantrekken. Maar om dit project tot een goed einde te brengen moet er natuurlijk genoeg onderzoek worden gedaan, om het systeem beter te leren kennen.

Markerwadden
Artist impression van de Markerwadden

Harm en Arie zijn twee van de onderzoekers die onderzoek doen naar het Markermeer. Hiervoor doen ze allerlei proeven op de universiteit met bakken water en modder, maar moeten ze ook regelmatig het meer op om water en bodemtests te doen. Daarover houden ze ook een blog bij. Tot voor kort hadden ze een maar een klein bootje voor dit onderzoek, en dat was vaak best lastig, kijk maar eens naar het filmpje hieronder…

Gelukkig is er in 2017 een nieuwe, grotere, boot in de maak. Met deze boot kan veel makkelijker onderzoek worden gedaan, en kunnen er ook veel meer mensen mee. Op den duur is het zelfs de bedoeling dat leerlingen ook mee kunnen om te helpen bij het onderzoek! De boot is voorzien van veel technische snufjes, zoals een bodemsonar, dingen, dingen en zelfs dingen! Deze gadgets zijn niet alleen gaaf, maar ook hard nodig, omdat het belangrijk is om veel verschillende factoren te meten in het ecosysteem. Want zoals al eerder benoemd, alles hangt samen in het delta-ecosysteem.

rv-dreissena-artist-impression
De nieuwe en grotere boot

Een andere onderzoeker aan de UvA is Rob. Rob kijkt naar de migratie van verschillende vissoorten in het Markermeer, waaronder paling. In het Nederlandse deltagebied zijn er veel obstakels voor migrerende vissen, en dat is ook het geval in het Markermeer. Rob kijkt welke effecten die obstakels hebben op het ecosysteem van het Markermeer.

Advertenties