Voedselvoorziening

Een ander belangrijke levensbehoefte is natuurlijk eten, ook hiervoor is de rivierdelta een belangrijke bron. De delta draagt op twee manieren bij aan de voedselvoorziening van de mens: visserij en landbouw.

lauwersoog-2239627_960_720

De visserij voorziet ons natuurlijk van vis, een belangrijke bron van eiwitten voor veel mensen. Mede daarom zijn er om grotere wateren vaak veel dorpen en steden ontstaan vroeger. Bekende vissersdorpen in Noord-Holland zijn bijvoorbeeld Volendam en Enkhuizen. Deze dorpen lagen vroeger (voor 1932) aan de Zuiderzee, maar liggen tegenwoordig natuurlijk aan het IJsselmeer. Dat betekent dat ze totaal andere vissoorten vangen dan een eeuw geleden. Alhoewel de visserij in het Rijndeltagebied is afgenomen de afgelopen decennia, waren er in 2006 nog steeds 30 visbedrijven die hun vis vangen op het IJsselmeer. De belangrijkste vissoorten voor de visserij zijn snoekbaars, baars, spiering en natuurlijk de paling. De paling is een migrerende vis, en heeft het daarom tegenwoordig niet alleen moeilijk door vissers, maar moet ook manieren vinden om langs dijken en dammen te komen om zich te kunnen voortplanten aan de andere kant van de wereld.

SONY DSC

De rivierdelta is ook een zeer geschikte plek voor landbouw, en daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste is de grond in een rivierdelta vaak erg vruchtbaar. Dit komt doordat het slib dat door de rivier wordt meegenomen en neergelegd in de delta veel voedingsstoffen voor planten bevat. Ten tweede is er in een rivierdelta bijna nooit een tekort aan water. Hierdoor kunnen gewassen gemakkelijk worden verbouwd, omdat water en voedingstoffen in overmaat aanwezig zijn. De landbouw neemt verreweg het meeste grondgebied in in Nederland, op meer dan de helft van de Nederlandse bodem vindt landbouw plaats! Naast dat de landbouw voedsel oplevert voor de bevolking, kan het natuurlijk ook worden geëxporteerd naar het buitenland, hiermee kan flink veel geld worden verdiend. Nederland is zeer productief, en was in 2015 zelfs de één na grootste landbouwexporteur ter wereld (de V.S. staan op 1). De landbouwexport was goed voor 81.3 miljard euro, wat goed was voor 21% van de Nederlandse goederenexport (CBS). Landbouw heeft helaas niet alleen maar positieve kanten. Het verbouwen van gewassen gaat vaak samen met de productie van een hoop landbouwgif en afvalstoffen. Ook is de biodiversiteit op landbouwgrond vaak zeer laag, en conflicteren de belangen van boeren en natuurbeheerders regelmatig.

Advertenties